Yüksekte Çalışma Ekipmanları
VERTIQUAL KALICI ANKRAJ NOKTASI
- AÇIKLAMA
Ankraj çeşitleri nelerdir?
Ankraj, yapı elemanlarını betona tutturma ve demirleme amaçlı kullanılmaktadır. Bu elemanlar üstüne uygulanan gerilme kuvvetini tabana iletmektedir. Farklı tipte ankraj çeşitleri mevcuttur. Aynı zamanda saplama olarak da bilinmektedir.Kullanım amaçlarına bakılırsa 2’ye ayrılırlar.
Pasif ankraj; yerin ankraja hareket etmesi ile yük taşırlar. Ön germeli ankraj ise büyük hareketleri daha müsait oranlara düşürmektedir. Genellikle yapıya yada zemin yüzey levhasına çekilerek kullanılırlar.
Öngermeli ankraj; geçici ve kalıcı ankraj olarak ikiye ayrılırlar.
Geçici ankraj; inşaat esnasında uygulanır ve kısa süreli olarak yarar sağlar. Kullanım ömrü ortalama iki yıldır.Kalıcı ankraj ise genel anlamda yapı ve kazı alanlarında kullanılmaktadır. Ortalama kullanım ömürleri 75 – 100 sene arasındadır.
Ankrajların parçaları; ankrajın deliği, çelik halat, kafa, plaka, grip (kama), merkezleyici, ayırıcı, koruge boru, enjeksiyon, ankrajın köküdür.
Ankrajlar Hangi Alanlarda Kullanılmaktadır?
Ankraj kuvvetsiz zeminlerde çökmeye mani olmaktadırlar. Örneğin zeminin dibine inşa edilen otoparklarda yada yeraltı ulaşım güzergahlarında kullanılmaktadırlar. Yine barajlarda yükseltme amaçlı kullanılmaktadır. Ayrıca denizin kıyı şeridine vuran dalgalarının iskelelere zarar vermemesi amacıyla ankraj tercih edilmektedir. Deprem ve sismik olaylarda oluşabilecek can kayıplarının önüne geçmek için kullanılmak zorundadır.